Kottens äventyr – jubileumsutställning i Halmstads konsthall

Illustration Hanna Hallén ur ”Kotten som försvann”. Barn i möte med skulpturen Himmelsbåt av Torgny Larsson.

Vernissage med deltagande barn den 6 april

Allt tog sin början för 10 år sedan när en tavla ur Halmstads kommuns samling, föreställande en igelkott, plötsligt inte gick att finna. Kanske hade igelkottens längtan efter något annat blivit för stor, så hen lämnade sin tavla och gav sig ut på äventyr. Ur detta uppstod barnboken Kotten som försvann, av Hanna Norling och Hanna HallénI boken följer vi två barns fantasifull färd bland Halmstads offentliga konst.

Unikt konstprojekt för barn fyller 10 år

Sedan 2012 har alla 5-åringar i Halmstads kommun fått möjlighet att följa Kottens fotspår genom staden och fått hjälp av en hel drös snacksaliga skulpturer. 

– Alla barn som de senaste 10 åren tagit del av Kotteprojektet är viktiga ambassadörer för Halmstads kommuns offentliga konst. Vi får ofta ta del av hur barnen berättar om konsten för sina nära och kära. Det är också ett projekt som fått nationell uppmärksamhet inte minst 2015 då det blev nominerat till årets pedagogiska projekt, säger Anna-Karin Johansson, konstpedagog.

På den lekfulla konstpromenaden får barnen möta Halmstads offentliga konst på sina egna villkor. När barnen lär känna stadens konst får de ytterligare språk att uttrycka sig genom. Att samtala, tänka och känna inför konst är viktigt och att få dela med sig av sina tankar är en rättighet.
I utställningen visas originalillustrationer ur boken “Kotten som försvann”, konstverk skapade av årets 5-åringar, filmen “Kotten berättar” och annat dokumentärt material. I utställningen kan du även själv skapa utifrån kottens fantastiska värld.  

10 000 barn på Kotte-promenad

Med utgångspunkt i boken har 10 000 barn fått en kulturupplevelse från barnets unika perspektiv. Flera förskolor har arbetat vidare med barnens egen kreativitet och skapande utifrån berättelsen om Kotten. När pandemin gjorde att vi inte kunde träffas hittade vi nya sätt för barnen att uppleva konsten och filmen Kotten berättar, blev till.

Press välkomnas till vernissage med förskolebarn

Välkomna till vernissage den 6 april klockan 9.30 tillsammans med förskolor som deltagit i projektet och bidragit till utställningen. Utställningen invigs av karaktären ”Hertig Knut” ur filmen Kotten berättar. Utställningen öppnar därefter för allmänheten klockan 12.00.

Kontakta oss om eventuell pressvisning vid annat tillfälle.

Deltagande förskolor:

  • Suse förskola
  • Trönninge förskola
  • Förskolan Lillteknis
  • Lineheds förskola, Linden och Diskanten 1
Total
0
Shares