Halmstad tvåa i Årets superkommun

En glad kvintett från Halmstads kommun.Louise Uvenfeldt, ordf HEM (M), Lovisa Aldrin, (L), Kristina Taremark, styrning- och utvecklingschef, Håkan Kånge, VD HEM, Björn Alvengrip, VD Hallands hamnar.

Glada miner på scenen i Almedalen för Halmstads kommun, som återigen är på prispallen i Årets superkommun, kategorin Städer och stadsnära kommuner 2022. Det var en glad Kristina Taremark, styrning- och utvecklingschef på kommunen, på plats i Almedalen. 

För sjunde gången granskar Dagens Samhälle landets kommuner och Halmstad har tidigare vunnit två gånger och kommit tvåa en gång. Denna gång blev det åter en silverplats, efter Jönköping som tog hem vinsten och hela Halmstad säger stort och varmt Grattis!

Målet med priset Årets superkommuner är att lyfta fram goda exempel: framgångsrika kommuner som står särskilt väl rustade inför framtiden.

– Fantastiskt roligt att än en gång vara en bland landets bästa kommuner! Det är ett kvitto på att Halmstad är en bra kommun att leva, arbeta och bo i, säger Kristina Taremark, som var på plats i Visby för att ta emot priset. – Ett stort tack också till alla medarbetare i kommunen som gör ett fantastiskt fint arbete och som gjort denna vinst möjlig.

Halmstads kommun har tidigare vunnit både 2019 och 2020 och blev tvåa 2021.

Motivering

“Listan över toppkandidater när superkommunerna ska utses tycks inte vara komplett utan Halmstad. Västkustkommunen är ständigt med i tätstriden och har kammat hem titeln två gånger.

Vinnarreceptet är att hålla en hög och jämn nivå kring de flesta rankade variablerna och att locka till sig nya invånare. Halmstads bottennoteringar finns i kategorierna inkludering (inkomstskillnader, ekonomiskt bistånd, våldsbrott) och näringsliv (antal företag per 1000 invånare).

Halmstad har inte mindre än 45 kilometer badvänlig kust, främst sandstränder, och utsågs för ett par år sedan till hela 2010-talets bästa svenska sommarstad.

Många kopplar följaktligen ihop Halmstad med bad i Tylösand samt med den framgångsrike musikern Per Gessle – det har en nationell attitydundersökning visat. Men bara varannan tillfrågad visste att kommunen har en högskola. Så nu satsar Halmstad på att bli känt även som regionhuvudstad med ett växande näringsliv där den kustnära livsstilen alltid är närvarande.”

18 kategorier

Över 40 000 mätpunkter fördelade på 142 variabler i 18 olika kategorier ligger till grund för Dagens Samhälles kommunrankning. Kommunerna tävlar i tre kommungrupper och här är de nio kommuner som nått medaljplats i sin respektive grupp.

•Städer och stadsnära kommuner: Halmstad, Jönköping, Uppsala

•Storstadskommuner: Stockholm, Mölndal, Härryda

•Småstads och landsbygdskommuner: Varberg, Lidköping, Kalmar

Städer och stadsnära kommuner: I den här kategorin ingår kommuner som har minst 50 000 invånare, varav 40 000 bor i den största tätorten, samt kommunerna nära dem. Totalt 108 kommuner.

Storstadskommuner: Här ingår kommuner med minst 200 000 invånare i tätorten och kommuner där minst 40 procent pendlar till arbete i storstad eller till storstadsnära kommun. Totalt 46 kommuner.

Småstad, landsbygdskommuner: Här ingår kommuner med mindre än 40 000 invånare i största tätorten och kommuner nära dem samt landsbygdskommuner med färre än 15 000 invånare. Totalt 136 kommuner.

Total
0
Shares